Östersund – Årets Studentstad

Årets Studentstad 2018/2019

Östersund är utsedd till Årets studentstad 2018/2019. Utmärkelsen stärker Östersunds identitet som universitets- och studentstad och är viktig för att locka fler studenter till Mittuniversitetet. Utnämningen träder i kraft 1 juli och gäller under ett år.

Bild: Ingrid Malene Säther, ordförande i ÖSIS, Linus Theorell, ordförande Studentkåren i Östersund och Charlotta Tjärdahl, ordförande Sveriges förenade studentkårer, SFS, i samband med offentliggörandet. Foto: Krister Holm.

Priset delas ut av Sveriges förenade studentkårer, SFS. De tillsammans med Studentkåren i Östersund, Mittuniversitet, Diös och Östersunds Kommun offentliggjorde utmärkelsen vid en pressträff på torsdagen. Sveriges förenade studentkårer delar varje år ut priset till en stad som aktivt arbetar för att förbättra studenters livssituation.

− Jag är väldigt glad och stolt över utmärkelsen! Det är ett fantastiskt kvitto på vårt långa och stora engagemang tillsammans med universitet, näringslivet och studentkåren för att göra Östersund till den bästa studentstaden, säger Anders Wennerberg, kommundirektör på Östersunds kommun.

Utmärkelsen bidrar till att göra Östersund starkare som studentstad. Den är viktig för att attrahera fler studenter, men också för att fortsätta utveckla Östersund för studenterna. Under året som ”Årets studentstad” kommer Östersund bland annat att stå värd för SFS fullmäktigemöte som är Sveriges största studentpolitiska möte där över 300 delegater från SFS medlemskårer närvarar.

− Jag känner verkligen att vi är på rätt väg. I höstas var Mittuniversitetet det lärosäte i landet som ökat mest i anseende det gångna året och nu får Östersund den här utmärkelsen. Vi sitter inte nöjda, men gläds åt att detta ger oss än mer energi att fortsätta vara en drivkraft för hela regionen, säger Mats Tinnsten, prorektor på Mittuniversitetet.

MittÖs är organisationen som jobbar för att utveckla Östersund som studentstad. De består av representanter från Studentkåren i Östersund samt Östersunds studenters idrottssällskap, representanter från Östersunds kommun och Mittuniversitetet samt Diös som representanter för näringslivet. De arbetar bland annat med frågor kring studentbostäder och mottagande av studenter.

− Utmärkelsen är ett bevis på att vi bedriver ett bra arbete och det är också något som kommer att sporra oss att göra Östersund till en ännu bättre stad att studera i, säger Linus Theorell, ordförande för Studentkåren i Östersund.

SFS motivering till utmärkelsen
En bra studentstad kännetecknas av dialog och god samverkan. En verklig möjlighet för studenter att delta och påverka.

Östersunds kommun, Mittuniversitetet, Studentkåren i Östersund, Östersunds studenters idrottssällskap och näringslivet i regionen har under en längre tid utvecklat sin samverkan i ett gemensamt samverkansforum – MittÖs.

MittÖs har förmågan att vrida och vända på komplexa frågeställningar – där varje organisation går in med sitt perspektiv i diskussionen – och kommer ut med gemensamma målbilder och strategier där studenternas bästa är fokus. Det gedigna arbetet har och kommer fortsätta att gagna studenternas och deras rätt till inflytande.

Staden kan erbjuda ett aktivt idrottsliv, bostadsgaranti för alla studenter och en god koppling mellan akademi och omgivande samhälle. Att ha ett tryggt boende, ett aktivt studentliv men också möjligheten till ett gott nätverkande – är komponenter som är viktiga för trygghet och meningsfullhet.

Utmärkelsen går därför till en stad som inte räds över nya utmaningar. En stad som alltid har utveckling i fokus. En stad som är beredd att göra allt för att studenterna ska trivas – före, under, och efter sin utbildning.

Kontaktpersoner:
Tobias Lundberg, utvecklingsstrateg och studentsamordnare Östersunds kommun, 073-035 15 59
Mats Tinnsten, prorektor Mittuniversitetet, 010-142 83 30
Linus Theorell, ordförande Studentkåren i Östersund, 070-662 17 95

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: